Cele mai intalnite tipuri de cafele

Cele mai intalnite tipuri de cafele

Suntem siguri ca s-a intamplat sa iesiti cu prietenii si sa doriti sa savurati o cafea, insa, in meniu se aflau o varietate mare de cafele si nu aveati nici o idee despre ce sa comandati. V-ati gandit ce sa alegeti si cum sa va dati seama care este diferenta dintre un cappuccino, un latte sau un machiatto? Lista de mai jos va arata cele mai populare tipuri de cafele pe care le puteti servi cand iesiti in oras.

Espresso

Espresso este o cafea tare, preparata prin trecerea apei sub presiune prin boabele de cafea fin macinate. Espresso este o bautura mai densa decat cafeaua preparata prin alte metode. Spuma de culoare auriu-bruna este criteriul de masurare a unui Espresso perfect. Zaharul pe care il adaugati va pluti pe suprafața sa timp de cateva secunde si apoi se va scufunda in partea de jos daca spuma este buna. Espresso este, de asemenea, baza pentru alte bauturi din cafea, cum ar fi: Espresso Macchiato, Espresso Con Panna, Caffe Latte, Cappuccino, Americano si asa mai departe.

espresso.jpg

Espresso Macchiato

Espresso Macchiato este o bautura Espresso cu o cantitate mica de lapte spumant. In italiana, Macchiato inseamnă "patat" sau "marcat", in cazul cafelei macchiato, acest lucru inseamna la propriu espresso patat/marcat cu lapte. Cafeaua Macchiato in portugheza este denumita „cafe pingado” care inseamna cafea cu un strop de lapte.

espresso-macchiato.jpg

Caffe Latte

Caffe Latte este o bautura pe baza de cafea, preparata in principal din espresso si lapte incalzit spumat. Se compune dintr-o treime espresso, doua treimi lapte incalzit si aproximativ 1 cm de spuma. In functie de priceperea barmanului, spuma poate fi turnata in asa fel incat sa creeze o imagine. Imaginile cel mai des intalnite in Latte sunt inimile si ferigile.


Cappuccino

Un cappuccino se realizeaza combinand un espresso puternic cu spuma cremoasa de lapte, iar numele ii vine de la culoarea sa distinctivă, asemanatoare cu cea a straielor purtate de calugarii Ordinului Fratilor Capucini. Prepararea traditională presupune folosirea unui espressor cu bagheta de aburi, dar sunt si alte metode originale pentru a obtine acelasi rezultat: o spuma de lapte consistenta si cremoasa poate fi preparata cu o presa franceză sau chiar cu un blender vertical.

Caffe Mocha

Caffe mocha sau mochaccino este o varianta a caffe latte, cu deosebirea ca pe langa ingredientele clasice, cafea espresso si lapte, se adauga smantana, cacao dulce sau sirop de ciocolata. O cafea minunata pentru a te incalzi in zilele friguroase ale sezonului rece.

Caffe Americano

Cafe Americano este o bautura facuta din 2 shot-uri de espresso amestecate cu apa fierbinte pentru a „lungi” bautura. In ciuda numelui, Caffe Americano nu este o bautura americana ci este una italiana, care se serveste insa in stil american, de unde a primit si numele. Denumirea se spune ca a fost data de italieni in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Americanii aflati in peninsula adaugau apa fierbinte la espresso pentru a obtine  gustul de cafea cu care erau ei obisnuiti.

Cafeaua Turceasca

Cafeaua turceasca e foarte simpla. Cand e aproape de flacara imprumuta apei aroma ei minunata si se incoroneaza cu deliciosul caimac. Turcii stiu asta, astfel ca de prin secolul 16 fac asa cafeaua, simplu, dar cu mult respect pentru fiecare ceasca. Pentru o cafea turceasca este nevoie de boabe macinate foarte fin, apa si un ibric. Turcii serveaua cafeaua la ibric cu zaharicale, precum rahat cu aroma de trandafiri, sarailie sau baclavale insiropate ori curmale uscate.

Caffe Frappe

Este o bautura de cafea glazata acoperita cu spuma, preparata din cafea instant (in general, Nescafe uscata prin pulverizare), apa si zahar. A fost o inovatie a unui reprezentant Nescafe - Dimitris Vakondios - in 1957, in orasul Salonic. Frappe-ul se numara printre cele mai populare bauturi din Grecia si Cipru. Cuvantul frappé este francez si provine de la verbul frapper, care inseamna a lovi - totuși, in franceza, atunci cand descrie o bautura, cuvantul frappé inseamna racire.

Cafeaua poate fi facuta fie cu un shaker sau cu un mixer vertical. Una sau doua linguri de cafea instant, zahar (dupa gust) si putina apa sunt amestecate pentru a forma o spuma, care este apoi turnata intr-un pahar inalt. La aceasta se adauga apa rece si cuburi de gheata iar, optional, frisca. Paharul este servit cu paie de baut.

Toate comentariile

Leave a Reply